Meer informatie

Wilt u ons spreken?
Bel 06-28782000
of mail naar boekingen@datvertelikwel.nl.


Algemene Voorwaarden

Malou van Hintum – Wetenschapsjournalist en spreker

Malou van Hintum – Wetenschapsjournalist en spreker 2017-04-05T13:56:58+00:00

Malou van Hintum is wetenschapsjournalist en schreef ondermeer het boek ‘Doe eens normaal’, waarin ze vertelt over psychiatrische etiketten. Zij wordt ingehuurd als dagvoorzitter of spreker tijdens bijeenkomsten van allerlei signatuur.

Zoal Malou het in haar eigen woorden zegt:
“De rode draad in mijn werk is de waardering van menselijk gedrag. Aangeboren of aangeleerd? Speciaal of abnormaal? Onmacht of onwil? Ziek of slecht? Vragen waarbij mijn achtergrond als politicoloog en specialisatie in de menselijke psyche goed van pas komen.”

Malou blogt:

Malou blogt op ThePostOnline.nl over actuele kwesties. Verder schuift ze regelmatig aan bij het Mediaforum op Radio1.

Malou van Hintum Opinie TPO

Meer over het boek ‘Doe eens Normaal’:

Wie zijn de makers, hoe worden die etiketten gemaakt, en wat hebben we er eigenlijk aan? Malou vertelt waarom we vaker ADHD en autisme zien dan vroeger, maar dat het daarmee nog geen modeziektes zijn. Ze legt uit hoe een rotjeugd iemands toekomst kan verpesten, maar ook hoe zijn omgeving dat kan voorkomen. Slechte genen bestaan niet; maar een foute omgeving wel. Ook kan een psychiatrische aandoening een positieve kant hebben; het ligt er maar aan naar welke eigenschappen je op zoek bent.

Voorbeelden van lezingen die Malou geeft:

‘Waarom managers en directeuren meer op psychopaten lijken dan we denken’
Bij psychopaten denken we meestal aan types als Hannibal Lecter, maar onder mensen in de top van instellingen en bedrijven zijn er heel wat met psychopathische trekken. Het is niet altijd de beste die als leider komt bovendrijven. Tegelijk zijn er beroepen waarin een beetje psychopathie juist een pre is. Wat we afwijkingen noemen, zijn vaak uitvergrote normale eigenschappen. Van die wetenschap kun je gebruik maken.

‘Tussen stoornis en gave’
Mensen met een ernstige vorm van ADHD of autisme zijn niet in staat goed te functioneren. Maar heb je het in afgezwakte vorm, dan kun je met een aandoening ook je voordeel doen. Mensen die goed patronen kunnen ontrafelen en oog hebben voor detail, kunnen waardevolle ICT-medewerkers zijn en goede wiskundigen. Mensen die niet bang zijn om risico’s te nemen, kunnen succesvolle ondernemers worden. En die werknemer die nogal eens pessimistisch is, zet een rem op al te enthousiaste plannen.

Stress, de ziekmaker van de toekomst
De moderne kenniseconomie verlangt van werknemers dat ze flexibel en bereikbaar zijn, hun targets halen en zich voortdurend laten evalueren. Dat is dynamisch, maar maakt mensen ook onrustig en onzeker. De stress kruipt op allerlei manieren ons leven binnen: keuzestress, informatiestress, relatiestress, inkomenstress, werkstress. Een beetje stress maakt je scherp, maar voortdurende stress sloopt lichaam en geest. Wie daar niet op bedacht is, breekt het kapitaal af dat hij nodig heeft om goed te presteren: zijn medewerkers.

‘Doe eens normaal’
Het lijkt erop dat de DSM, het handboek van de psychiatrie, van steeds meer gewoon gedrag een stoornis maakt. Maar is dat ook echt zo? Heeft dat etiketten plakken wel zin? Een stoornis is geen hoogst individuele aangelegenheid. Onze omgeving heeft daar meer mee te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. En dan gaat het zowel om onze eerste omgeving, die in de baarmoeder, als om de maatschappij waarin we leven. ‘Doe eens normaal’ is niet voor iedereen weggelegd; maar dat is lang niet altijd iemands eigen schuld.