Meer informatie

Wilt u ons spreken?
Bel 06-28782000
of mail naar boekingen@datvertelikwel.nl.


Algemene Voorwaarden

Wibo van de Linde – Journalistiek toen en nu

Wibo van de Linde – Journalistiek toen en nu 2012-12-05T22:55:31+00:00

Wibo van de Linde is een oude rot in het mediavak. Hij begon in de jaren zestig als reporter en nieuwslezer voor het NTS Journaal (later NOS). Daarna maakte hij AVRO Televizier en TROS Aktua tot pilaren van de toenmalige actualiteitentelevisie. Beide rubrieken scoorden Europese awards met grote nieuwsverhalen als de polio-explosie in Staphorst (1971), de documentaire ‘zij moest eerst’ en de ontmaskering van oorlogsmisdadiger Pieter Menten (1976). Ook was Wibo naast zijn reguliere werkzaamheden in de journalistiek zestien jaar langs Nederlands correspondent voor het Amerikaanse Time&Life concern.

Wat velen echter niet weten is dat hij tussendoor een aantal jaren als mediachef voor de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen door de derde wereld reisde. Voor UNHCR ontwikkelde hij o.a. het ‘Ten-or-More’ plan, een historisch pleidooi voor acceptatie van gehandicapte vluchtelingen.

Na zijn loopbaan voor de camera stapte Wibo over naar management en werd RTV directeur van de AVRO, Media-manager bij IT-goeroe James Martin, Duitse CEO voor Endemol en topman van de Postcode Loterij. Wibo rondde zijn internationale loopbaan af als troubleshooter bij RTL en Viacom in Duitsland. Bij Viacom begeleidde hij de fusie tussen muziekzenders MTV en VIVA.

Na veertig jaren in het strakke pak is hij nu @skipperwibo = natuurfilmer op de Waddenzee.